ANNA PAULOWNA - Woensdag 28 september is het derde seizoen van Meer Bomen Nu feestelijk geopend door minister van der Wal. Hollands Kroon steunt dit mooie plan en was erbij. Er worden 25.000 gratis bomen weggegeven!

Minister van der Wal, van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaf het startschot voor het derde plantseizoen van de Meer Bomen Nu. Vanaf nu kan heel Nederland weer gratis bomen en struiken aanvragen of aanmelden. De verplantmethode van Meer Bomen Nu, een actie van Urgenda, nam in 2,5 jaar een grote vlucht. Door de hulp van duizenden vrijwilligers zijn al 890.000 bomen en struiken gratis weggegeven.

25.000 jonge bomen

Jonge bomen en struiken staan soms op een verkeerde plek. Ongewenst opschot noemen we dat. Op een andere plek krijgen deze bomen en struiken een tweede kans. Meer Bomen Nu maakt dit mogelijk. Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de actie: van overheid tot bedrijfsleven.

Stefan Louwerse, Beleidsadviseur biodiversiteit, ondertekende namens Hollands Kroon het convenant. Stefan licht toe: “We zagen dat buurtgemeente Schagen vorig jaar veel bomen weggaf. Er ontstonden zelfs files op de weggeefdagen. Deze winter verplaatsen we zelfs 25.000 bomen.”

Doe ook mee

Meer bomen zijn goed voor de biodiversiteit in onze gemeente. Ze bieden dieren een veilige woonplek. Ook dragen ze bij aan een gezond klimaat en helpen ze hittestress voorkomen. Iedereen kan helpen om bomen en struiken te (ver)planten. Meld u aan om gratis bomen aan te vragen. Via de online bomenplanner kan u zien waar en wanneer u de bomen kan ophalen. Of meld u aan als vrijwilliger om Nederland te helpen groener te maken. Bij aanmelden ziet u precies wanneer er oogst- en plantdagen zijn in de omgeving.

Voor vrijwilligers uit de regio willen Hollands Kroon en Schagen samen een cursus geven over het herkennen van bomen en struiken in de winter. Heeft u zin om de handen uit de mouwen te steken, sluit u dan aan bij de curcus? Opgeven kan via de mail.