HIPPOLYTUSHOEF - Al is het een bijzondere tijd waarin we zitten, ook dit jaar kun je weer deelnemen aan diverse activiteiten die georganiseerd worden in de Maand tegen Eenzaamheid.

Van betekenis zijn
Uit alle hoeken van onze dorpskernen kwamen aanmeldingen van initiatieven die bijdragen aan het doorbreken van eenzaamheid. Inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers willen graag van betekenis zijn in deze strijd.

Wat is eenzaamheid?
Iemand die eenzaam is, ervaart het gemis van een hechte, emotionele band met anderen. Of iemand heeft minder contact met anderen dan hij of zij wenst. Het is een persoonlijke ervaring. Daardoor is het vaak zo moeilijk om te zien of iemand eenzaam is. We kunnen eenzaamheid bespreekbaar maken en mensen die eenzaam zijn een helpende hand bieden.

Bepaalde momenten
Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als de partner komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat zodat de werkkring wegvalt. Ook als mensen wat minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de zomerperiode of de kerstdagen.

Spreek iemand aan
Kent u een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje in huis en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. Luister.

Bedenk een activiteit
Er is iets wat nog véél beter werkt, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou uw buur of familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heeft u zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen. Kijk samen wat er mogelijk is.

Maand tegen Eenzaamheid
In de Maand tegen Eenzaamheid worden in het hele land diverse activiteiten gepland rondom dit thema. Organisaties in Hollands Kroon zijn opgeroepen om activiteiten bij de gemeente te melden. Eenzaamheid samen signaleren en aanpakken is van groot belang. Nieuwe ontmoetingen en mee kunnen doen, staan centraal. Daarnaast is er aandacht voor het gevoel (soms) alleen of eenzaam te zijn.

Sluit gezellig aan
Zoek een leuke activiteit die bij u past en sluit gezellig aan. In het activiteitenoverzicht staat het programma. Samen deelnemen is natuurlijk nóg gezelliger. Dus kent u iemand die eenzaam is? Kom dan samen. U bent van harte welkom op een of meerdere dagen. Kijk wat u tegen eenzaamheid kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Theo Groot, wethouder van de gemeente Hollands Kroon was aanwezig bij één van de tien door Wonen Plus Welzijn, Link – jongerenwerk, Incluzio Hollands Kroon en de LSBO-HK georganiseerde High Tea’s bij de Doet & Ontmoetgroepen in de Cultuurschuur in Wieringerwerf op donderdag 8 oktober 2020.