HOLLANDS KROON - Vorige maand zijn 100 kinderen in Hollands Kroon gestart met Junior Energiecoach. Een superleuk en leerzaam spel. De jonge deelnemers ontdekken in vijf weken tijd op een speelse manier waar en hoe ze energie kunnen besparen.De broertjes Julius en Victor Mooiman uit Anna Paulowna doen ook mee. Ze vertellen graag wat ze al ontdekt hebben.

Aan de slag met Varkentje Rund
De deuren goed dicht doen, stekkers uit het stopcontact halen en korter douchen: thuis bij Julius en Victor zijn ze er maar druk mee. Na een tip van oma Fenny doen de broers nu mee met de Junior Energiecoach, aangeboden door gemeente Hollands Kroon. De komende weken duikt het gezin in het bijbehorende spel, de filmpjes van Varkentje Rund en verschillende uitdagingen.

Samen energiebesparen
De tienjarige Julius is razend enthousiast: “Eerst wist ik niet precies wat we gingen doen, maar nu we bezig zijn vind ik het heel leuk. We proberen samen zoveel mogelijk energie te besparen. Victor (7) let erop dat de stekkers eruit worden gehaald, mama houdt de lampen in de gaten, papa heeft de thermostaat opnieuw ingesteld en ik let erop dat we de deuren goed dicht doen. Papa heeft er wel moeite mee. Die houdt van lang douchen. Misschien moeten we een zandloper neerzetten. Zelf doe ik nu de kraan uit als ik m’n haar insop. Dat scheelt water.”

Hilarisch spel
Moeder Marjolein laat één van de filmpjes van Varkentje Rund zien. “Ze vinden de filmpjes hilarisch. Eerlijk is eerlijk: natuurlijk heeft de Junior Energiecoach ook effect op ons als ouders. We hadden al heel lang niet meer naar het programma van de thermostaat gekeken. Nu gaat hij ’s middags wat later aan, als we overdag toch niet thuis zijn, en ’s avonds gaat hij wat eerder uit.”


Opdrachten en geheime enveloppen
Victor: “We krijgen soms post met een berichtje van Varkentje Rund. En op de website staan elke week nieuwe opdrachten.” Julius vult aan: “Er zaten ook twee geheime enveloppen in het pakket en kijk, hier hangt onze poster met taken en stickers. Met die stickers geven we elkaar complimenten. Ja, dat duimpje omlaag is dus voor het lange douchen van papa. Maar het is ook om te leren, hè. Want als het spel straks af is, gaan we hier gewoon mee verder.” Victor wil nog even zijn speciale t-shirt laten zien, volgeplakt met stickers van de Junior Energiecoach. Hij rent naar boven en...keert halverwege om: “Oeps, wéér die deur vergeten!”