ANNA PAULOWNA - Vanaf 1 januari kunnen meer inwoners van Hollands Kroon gebruik maken van de individuele inkomenstoeslag! De inkomensgrens is namelijk iets verruimd.

Wat is de individuele inkomenstoeslag?
De individuele inkomenstoeslag wordt ook wel de IIT genoemd.Het is een extra geldbedrag voor mensen met weinig geld, tot de pensioengerechtigde leeftijd.

Mensen met weinig geld kunnen vaak lastiger sparen. Zeker na een paar jaar een laag inkomen te hebben gehad, wordt sparen lastiger, want er komen nu eenmaal af en toe onverwachte kosten. Daarom is de individuele inkomenstoeslag in het leven geroepen.

De IIT is een extra geldbedrag wat u kunt krijgen als u drie jaar of langer een laag inkomen heeft. Daarna is het jaarlijks aan te vragen, zolang het inkomen laag is.

- Voor een alleenstaande is de IIT € 437,- per jaar.
- Voor echtparen, samenwonenden of alleenstaande ouders is de IIT € 624,- per jaar.

Wat is er precies veranderd?
Om de IIT te kunnen krijgen, mag het inkomen en het vermogen niet te hoog zijn. Het is namelijk een regeling voor mensen met weinig geld. Voorheen was de grens wat iemand aan inkomen mocht hebben, 105% van de bijstandsnorm. Omdat de tijden aan het veranderen zijn, en het leven voor iedereen duurder wordt, is besloten om deze grens ruimer te maken. Daarom is vanaf 1 januari deze grens aangepast naar 110% van de bijstandsnorm. Zo wordt een grotere groep inwoners van Hollands Kroon bereikt die het met minder geld moeten doen.

Met welk inkomen komt u dan nu in aanmerking?
Met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm kunt u misschien de individuele inkomenstoeslag krijgen. Hierbij wordt ook het vakantiegeld gerekend. U moet dan wel al drie jaar of langer een inkomen hebben wat zo laag is.110% van de bijstandsgrens is vanaf 1 januari:

- Alleenstaande (ouders) € 1.200,-
- Gezin/gehuwden/samenwonend € 1.715,-

Weetje over de IIT
Wist u trouwens dat dit geldbedrag door de belastingdienst niet wordt gezien als inkomen? Het ontvangen van de IIT heeft dus geen invloed op de toeslagen die u van de belastingdienst ontvangt.