ANNA PAULOWNA - Wij hebben gewonnen! De gemeente Hollands Kroon is winnaar van het NK Tegelwippen voor het klassement kleine gemeenten en wipte het hoogste aantal tegels per inwoner van heel Nederland. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ hebben we ons ingezet voor een groenere gemeente. De overwinning is een mooie verdienste van ons samen, we hebben met elkaar ruim 150.000 tegels gewipt. Lilian Peters, wethouder Duurzaamheid, nam de gouden schep feestelijk in ontvangst.

Beretrots op de overwinning

We hebben een mooie overwinning op onze naam staan. We zijn nummer 1 geworden in het klassement kleine gemeenten en hebben daarmee onze rivaal de gemeente Den Helder ruimschoots verslagen. De gemeente met het hoogste aantal tegels per inwoners (TPI) won de strijd. Hollands Kroon heeft met een TPI van 3142,26 zelfs het hoogste TPI van heel Nederland! Een resultaat waar we beretrots op zijn. Dit hebben we bereikt met elkaar. We hebben een aantal gemeentelijke projecten vergroend, zoals de terrein rondom het MFA in Anna Paulowna. Maar bovenal hebben we gewonnen doordat veel inwoners zelf aan de slag zijn gegaan en hun gewipte tegels hebben doorgegeven. De feestelijke prijsuitreiking was bij het bustransferium van Den Oever. Dat terrein wordt bij de herinrichting flink vergroend.

Wethouder Lilian Peters: ‘Deelnemers bedankt! Ik vind het heel bijzonder dat een relatief dunbevolkte gemeente als HK zo veel stenen heeft weten te vervangen voor groen. Er zijn zo veel tegels gewipt. Dit is ontzettend goed voor het klimaat en het laat ook zien waar een kleine gemeente groot in kan zijn’.

Waarom tegels wippen?

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Bij hevige regenbuien kan water makkelijker wegstromen. Ook geeft groen verkoeling en gaat het hittestress tegen in de warme zomers. Bovendien vergroot het de biodiversiteit. Meer en afwisselend groen geeft een woonplek en voedsel aan dieren als insecten, vogels en egels. Het NK Tegelwippen draagt dus bij aan een gezonde en prettige leefomgeving voor mens en dier.

NK Tegelwippen, volgend jaar weer

Dit jaar deden wij voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Deze wedstrijd werd voor het derde jaar op rij georganiseerd. Heel veel mensen staken de handen uit de mouwen: van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten.

In heel Nederland zijn 2,8 miljoen tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Met 150.000 gewipte tegels leveren wij als kleine gemeente een mooi aandeel. Op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden. Ook volgend jaar zijn we weer van de partij. Vanaf maart 2023 gaan we weer wippen? Wipt u ook weer mee?