HOLLANDS KROON - Op 20 juni 2023 is een nieuwe mijlpaal bereikt in het beschermen van erfgoed in Hollands Kroon. De monumentenlijst is uitgebreid tot 37 gemeentelijke monumenten. De uitbreiding komt door een prachtige stolpboerderij uit het jaar 1861 in Nieuwe Niedorp. Deze stolpboerderij is aangewezen als gemeentelijk monument. De eigenaren van de stolpboerderij hebben een monumentenschildje gekregen. Benieuwd naar de geschiedenis van deze stolp? Lees de omschrijving van deze en andere monumenten in ons monumentenregister.

Eigenaren kiezen voor monumentenstatus
Monumentenschildje uitgereikt aan de eigenaren van de stolp aan Oudeweg 16 in Nieuwe Niedorp. Vlnr: Mitchell Schuckmann (eigenaar stolpboerderij), Elsa Gorter (eigenaar stolpboerderij), Astrid Zwaag (Adviseur Erfgoed gemeente Hollands Kroon)Stolpboerderijen zijn opvallende pyramides en typerend voor Noord-Holland. De eigenaren van deze stolpboerderij in Nieuwe Niedorp hebben met veel zorg het gebouw onderhouden. Ze zijn dan ook echte ‘vrienden van de stolp’ en zetten zich actief in voor het behoud van de stolpboerderijen. De eigenaren hebben zelf hun stolpboerderij aangemeld bij de gemeente voor de gemeentelijke monumentenstatus. Hier hebben ze voor gekozen omdat de stolp juridische bescherming verdient. De stolp mag nu niet gesloopt of gewijzigd worden zonder een vergunning. Ook toekomstige bewoners van de stolp zullen altijd met dezelfde aandacht de karakteristieke waarden koesteren. Het onderhoud aan stolpboerderijen is kostbaar. De gemeente ondersteunt monumenteneigenaren financieel door middel van een subsidie voor onderhouds- en restauratiekosten.

Woont u ook in een historisch gebouw en wilt u het gebouw ook beschermen met de status van gemeentelijk monument? We komen graag met u in contact over de monumentenstatus! Dit kan via het contactformulier ‘monument aanwijzen’ op onze website. Het aanwijzen van een monument is een traject dat gemiddeld 4 tot 6 maanden in beslag neemt. Het invullen van het formulier is een vrijblijvende manier om in contact te komen en het traject op te starten.

Nieuwe gemeentelijke monumenten
Sinds de start van het aanwijzen van gemeentelijke monumenten in 2021 heeft de gemeente hard gewerkt om het erfgoed te beschermen. Waar eerst nog geen enkel gemeentelijk monument in Hollands Kroon stond, zijn er nu al 37 eigenaren die instemming hebben gegeven om hun gebouw met deze status te beschermen. Dit is belangrijk om de instandhouding van deze karakteristieke gebouwen te waarborgen. De gebouwen zijn tastbare herinneringen van onze geschiedenis en hoe mensen vroeger leefden.
In 2023 hebben de volgende gebouwen ook de status van gemeentelijk monument gekregen:
  • Heidense Kapel in Hippolytushoef;
  • Gemaal de Waakzaamheid in Lutjewinkel;
  • Kerkgebouw De Samenstroom in Wieringerwerf;
  • Het voormalige raadhuis in Winkel.