ANNA-PAULOWNA - Starters kunnen sinds 1 januari een starterslening bij ons aanvragen. Deze lening is een aanvullende hypotheek boven op de gewone hypotheek. Hiermee kun starters nét een beetje extra lenen voor het aankopen van een eerste woning. De starterslening overbrugt het verschil tussen wat een starter kan lenen op basis van inkomen en het bedrag dat nodig is om de woning te kunnen kopen.

Wethouder Theo Groot van Hollands Kroon: "De starterslening kan nét het duwtje in rug zijn dat het mogelijk maakt zelf voor het eerst een woning te kopen. De starterslening kan het verschil maken tussen wel of geen eigen huis. Daarom ben ik blij dat we die onze inwoners kunnen bieden."

De looptijd van de starterslening is 30 jaar

De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Daarna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Als je inkomen het toelaat, betaal je na 3 jaar wel rente en aflossing. Je sluit de lening altijd af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), want dat geeft extra zekerheid. De starterslening is maximaal € 35.000,- en niet meer dan 20% van de koopsom van de woning. En kan alleen aangevraagd worden bij een eerste koopwoning. De koopsom van de woning mag maximaal 75% van de NHG-grens zijn. Voor 2022 betekent dit dat de koopsom van de woning niet hoger mag zijn dan € 266.250,-. Wanneer je gebruik maakt van de starterslening, geldt er een zelfbewoningsplicht. De starterslening wordt verstrekt door SVn: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

Een starterslening kun je bij ons aanvragen
Wij zoeken uit of je hier recht op hebt en leggen de toestemming vast in een toewijzingsbrief. De aanvraag kun je doen op www.hollandskroon.nl/starterslening. Kijk voor meer informatie over de starterslening op de website van het SVn.

Wij verwachten dat er in 2022 zo’n 250 woningen worden opgeleverd in Hollands Kroon

Van sommige projecten is de bouw al gestart, zoals de Elshof-Zuid in Anna Paulowna en Groenhof in Breezand. Daarnaast zijn er in 2021 meer dan 260 bouwvergunningen verleend. De gemeente gaat ervan uit dat een groot deel hiervan ook in 2022 opgeleverd wordt. Achter de schermen wordt er gewerkt aan verschillende woningbouwplannen voor de volgende jaren. Sommige plannen zijn al concreter dan andere, maar alles bij elkaar is ons doel om de komende jaren genoeg woningbouwplannen in procedure te kunnen nemen voor meer dan 1000 woningen. Wij sturen bewust aan op een gevarieerd woningaanbod, waarbij dus ook woningen worden gebouwd voor starters.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie?
Neem dan contact met ons op.