HOLLANDS KROON - Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op deze dag is heel Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Dit kan op diverse plaatsen, maar ook bij een herdenkingsbijeenkomst.


Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ieder jaar een jaarthema. Dit jaar staat in het teken van ‘Leven met oorlog’. Met dit thema vraagt het comité aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter. Maar bijna iedere Nederlander heeft via overleving van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien.

Het jaarthema richt zich op de intergenerationele overdracht: hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid?

Herdenkingsbijeenkomsten in Hollands Kroon

In Hollands Kroon worden vijf herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. U bent van harte welkom om deze herdenkingen bij te wonen. Hieronder vindt u de vijf programma's.

Namens het gemeentebestuur van Hollands Kroon zijn de volgende personen op de volgende locaties aanwezig:

  • Burgemeester Rian van Dam in Wieringerwerf;
  • Mary van Gent in Wieringerwaard;
  • Mark Versteeg in Anna Paulowna;
  • Lillian Peters in Hippolytushoef;
  • Maarten Versluis in Niedorp/Winkel.

Hang de vlag halfstok

Vlag halfstok

Op 4 mei hangen we de Nederlandse vlag halfstok. Dit ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang wordt gevraagd de vlag halfstok te hangen. De gebruikelijke Nederlandse vlag wordt hiervoor gebruikt, zonder wimpel. Op 5 mei mag de vlag in top van zonsopkomst tot zonsondergang.

Programma's herdenkingen