HOLLANDS KROON - Op vrijdag 4 mei herdenken we alle inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In Hollands Kroon worden vijf herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd.

U bent van harte welkom deze herdenkingen bij te wonen. De programma’s vindt u in het volgende magazine https://hollandskroon.foleon.com/4mei/herdenking2019.

Democratie komt met een verantwoordelijkheid

Elk jaar wordt door het Nationaal Comité op 4 en 5 mei een jaarthema geformuleerd dat als inspiratie dient voor organisatoren van herdenkingen en vieringen. Het jaarthema van 2019 is: ‘Democratie komt met een verantwoordelijkheid’. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft hier een tekst over geschreven. Hieronder een kort stuk daaruit. De gehele tekst leest u op www.4en5mei.nl.

Dit jaar vieren we dat het algemeen kiesrecht precies honderd jaar bestaat. We zijn ons bewust van de strijd die ervoor is gevoerd, met name door arbeiders en vrouwen. En we kennen de waarden die erachter schuilgaan: een gelijke behandeling ongeacht geslacht, afkomst of religie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtspraak en respect voor minderheden. In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering. Het vraagt en stimuleert betrokkenheid. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het algemeen kiesrecht is de basis, het fundament van onze parlementaire democratie. Dat wordt (h)erkend door heel veel mensen. We kunnen ons gelukkig prijzen met een hoge opkomst tijdens verkiezingen in Nederland. Maar op een fundament moet je bouwen. Als je alleen een fundering ziet, heeft een plek iets desolaats. Het bouwwerk dat erdoor gedragen wordt, blaast er leven in. In haar boek Fascism: A Warning stelt Madeleine Albright dat democratie veel meer is dan een systeem. Ze noemt het “een manier van leven, een permanent gesprek". Dat maakt van een democratie niet zozeer een gegeven, als wel een opdracht. - Khadija Arib, voorzitter Tweede Kamer.