HOLLANDS KROON - Zondag wordt bij MFA De Ontmoeting en Kroondomein de Regenboogvlag gehesen. Op zondag 11 oktober is de jaarlijkse 'Coming Out Day'. De dag dat je openlijk uitkomt voor wie je bent en van wie je houdt. Wethouder Mary van Gent: "We vieren deze dag Coming Out 2020 en dragen uit dat Hollands Kroon een inclusieve Regenbooggemeente is, waar iedere LHBTI'er zichzelf moet kunnen zijn. Juist nu, juist in deze tijd dat we fysiek verder van elkaar afstaan, is het belangrijk om te laten zien dat je er voor elkaar bent. En, als dat nodig is, ook voor elkaar opkomt. Dat doen we door de regenboogvlag te hijsen. We nodigen iedereen uit om deze vlag ook op te hangen en solidair te zijn."

Tijdens Coming Out 2020 wordt aandacht besteed aan het moment dat LHBTI'ers openlijk voor hun seksuele voorkeur of genderidentiteit uitkomen: de com ing-out. Dit is nog steeds niet gemakkelijk, omdat het nooit vanzelfsprekend is dat LHBTI's geaccepteerd worden door hun omgeving.

Vergroten van acceptatie

Nog steeds krijgen LHBTI'ers te maken met afwijzing, uitsluiting en geweld. Van jong tot oud, op straat, op het werk, de sportvereniging en op school. LHBTI jongeren hebben meer depressieve klachten en zijn eenzamer dan gemiddeld bij jongeren. Ouderen gaan soms 'terug de kast' in zodra ze naar een verzorgingshuis verhuizen, omdat ze niet worden geaccepteerd. Dat gebeurt ook in de Noordkop. Daarom zet de gemeente zich in voor meer veiligheid, zichtbaarheid, zelfverzekerdheid en sociale acceptatie van LHBTI'ers in Hollands Kroon.

De regenboogvlag wappert daarom op Coming Out Dag. Om de zichtbaarheid van de LHBTI gemeenschap in Hollands Kroon te vergroten en te laten zien dat we staan voor vrijheid, diversiteit en inclusie. En letterlijk 'kleur bekennen', in alle kleuren van de regenboog.

Jongeren
Voor LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar is pas een app ontwikkeld, waarbij jongeren op een veilige manier digitaal met elkaar in contact kunnen komen. De app Jong&OUT is gratis beschikbaar. in alle smartphone app-stores en via de website www.jongenout.nl. Daarnaast bestaat er een netwerk van honderden scholieren dat vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Jaarlijks brengen ze de Paarse Vrijdagkrant uit, die ook dit jaar verschijnt. Meer informatie over dit zogenoemde Gender and Sexuality Alliance (GSA)-netwerk is te vinden op www.gsanetwerk.nl