NIEUWE NIEDORP - 5 Tsjechoslowaakse militairen vonden in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp. Precies 81 jaar nadat het toestel waarin zij zaten werd neergeschoten, zijn zij herbegraven. Dat gebeurde op 23 juni op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom.


Berging vliegtuigwrak

De Vickers Wellington T2990 van 311 (Tsjechoslowaaks) Squadron Royal Air Force werd vorig jaar juni geborgen. Het toestel stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in een weiland in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp. De Vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht verwijderde de wrakdelen, terwijl de Explosieven Opruimingsdienst zorgde voor het veilig verwijderen van boordwapens en munitie. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht ontfermde zich over de stoffelijke resten. Dit heeft geleid tot de identificatie van de 5 gesneuvelde vliegers. 80 jaar lang stonden zij als vermist te boek. Jan Hejna, Vilem Konštatský, Alois Rozum, Leonard Smrček en Karel Valach hebben nu hun laatste rustplaats gevonden in Bergen op Zoom.

Neergeschoten

Het vliegtuig van de Tsjechoslowaken was 1 van de 70 bommenwerpers die die nacht een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer. Slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt.

Erepenning voor Burgemeester van Hollands Kroon

Burgemeester Rian van Dam ontvangt de erepenning - Copyright Cinthia Nijssen

Als dank voor de inzet van de gemeente voor deze berging kreeg burgemeester Rian van Dam een erepenning van de Tsjechische overheid uitgereikt.

Een zeer gewaardeerd gebaar. Voor de gemeente komt met deze begrafenis een einde aan een traject dat ongeveer 4 jaar duurde. Van voorbereidingen, tot de berging en nu als laatste de begrafenis. Het is voor de gemeente een eervol traject geweest om te mogen uitvoeren, samen met andere partijen. Ondanks dat de lichamen nu hun laatste rustplaats hebben gekregen, houden we de herinnering van de crash levend met een monument en een herdenkingspaal vlakbij de plek van de crash.