ANNA PAULOWNA - Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt het landelijke evenement plaats op zaterdag 29 oktober. Ook in Hollands Kroon worden activiteiten georganiseerd. Doof de lichten, bekijk de sterren of vleermuizen en geniet van de nacht.

Nacht van de nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land in het donker evenementen georganiseerd. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de achttiende keer georganiseerd.

Het doel van de actie is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand.

Sterren- en vleermuizen kijken

In Hollands Kroon en directe omgeving worden activiteiten georganiseerd waaraan inwoners gratis of tegen een kleine vergoeding kunnen deelnemen. Ga bijvoorbeeld sterrenkijken bij het Wieringer Eilandmuseum van Jan Lont, aanmelden kan tot 15 oktober. Of spot de vleermuizen tijdens de nachtelijke wandeling bij de Eendenkooi ’t Zand. Bekijk de overige activiteiten in de regio via de website.

Lichten uit

De gemeente Hollands Kroon dooft de lichten in overheidsgebouwen altijd al zoveel mogelijk. Wij zetten tijdens de Nacht van de Nacht dus geen extra verlichting uit, want de panden zijn al donker. Zo gaat in het Kroondomein op werkdagen de verlichting om 21.00 uur uit en doven de lampen in MFA De Ontmoeting om 23.00 uur. In weekenden brandt de verlichting alleen wanneer er bezoekers in de gebouwen aanwezig zijn.

Natuurlijk kunt u als inwoner of ondernemer ook uw steentje bijdragen. Gebruik op zaterdag 29 oktober alleen noodzakelijke verlichting en ontdek hoe mooi de nacht is!