ANNA PAULOWNA - Dinsdagavond heeft de gemeenteraad ingestemd met het energie noodfonds voor maatschappelijke instellingen. Dorpshuizen, beheerders van sportaccommodaties, musea en andere maatschappelijke instellingen hebben last van de hoge energieprijzen. Dat speelt vooral wanneer hun vaste energiecontract afloopt en wordt omgezet in een contract met variabele prijzen. Soms verdrievoudigen de kosten. De instellingen hebben de gemeente gevraagd om ondersteuning. Met een noodfonds wil de gemeente voorkomen dat ze 'omvallen'. Tegelijkertijd stimuleert de gemeente ze om energie te besparen.

Vanuit het noodfonds betaalt de gemeente in acute noodsituaties maximaal 90% van de meerkosten ten opzichte van de aan de instelling in rekening gebrachte energieprijzen in 2021.

Financiële Ondersteuning lage middeninkomens

Gemeente Hollands Kroon ontvangt steeds meer signalen dat huishoudens met lage middeninkomens het moeilijk hebben om financieel rond te komen. Om schulden en achteruitgang van de gezondheid te voorkomen, wil de gemeente deze groep ondersteunen. De gemeenteraad is akkoord gegaan met het plan om voor 2023 de energietoeslag uit te breiden en de inkomensgrens van de Meedoen-regeling eenmalig te verruimen. Hiervoor wordt de huidige inkomensgrens van 120% van de bijstandsnorm verhoogd naar 150%.