MIDDENMEER - De Gemeente Hollands Kroon werkt aan een groene toekomst! Daarom zochten we bij de vernieuwing van het fietspad aan de Professor ter Veenweg in Middenmeer voor een zo duurzaam mogelijke oplossing. Deze is gevonden in de vorm van Bio Bound fietspadplaten, gemaakt met 100% gerecycled grind, zand en olifantsgras. Sinds juli is het duurzame fietspad in gebruik.

Slimme keuze

Het fietspad aan de Professor ter Veenweg in Middenmeer was hard aan vervanging toe. Ook moest er een deel voetpad toegevoegd worden. Voor de aanleg van het nieuwe fiets- en voetpad is gekozen voor circulaire, biobased betonnen platen. De duurzame betonplaten worden gemaakt van 100% gerecyclede vulstoffen. Deze stoffen worden teruggewonnen uit oude, versleten betonproducten. Een duurzame keuze dus!

Beton met olifantsgras

Bovendien maakt Bio Bound deze gekoppelde betonplaten met olifantsgras (miscanthus). Miscanthus is een grassoort die wordt geteeld onder de aanvliegroutes van Schiphol. Hierdoor heeft het vliegverkeer minder last van ganzen. Miscanthus is een echte CO2 vreter! Per hectare neemt de plant vier keer zoveel CO2 op als een hectare bomen. Het gras is verwerkt in deze fietspadplaten. Dit levert een bijdrage aan de verlaging van emissies in de lucht.

Lange levensduur

Het fietspad voldoet aan dezelfde normen en ziet er hetzelfde uit als een fietspad van normaal beton. De lange levensduur van de betonplaten maakt het fietspad nog duurzamer. Daarnaast kunnen we de platen tijdelijk weghalen, als dat nodig is. Dit maakt het makkelijker om werkzaamheden onder het fietspad uit te voeren. Bekijk hieronder een filmpje van het nieuwe fietspad en stap binnenkort op de fiets!