HOLLANDS KROON - Vrijwilligerswerk is niet meer weg te denken in onze samenleving. Zo ook in Hollands Kroon. Drie mooie initiatieven zijn genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijs: De Koeteltuin & The Movement uit Middenmeer, Educatieve tuin Peacock Garden uit Anna Paulowna en Herdenkingspalen Hollands Kroon. Deze maken een kans om op 28 maart de Nationale Vrijwilligersprijs te ontvangen uit handen van minister Hugo de Jonge.

Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol. Veel mensen doen het met enorme inzet en, niet te vergeten, vooral met veel plezier. Zo draaien sportcomplexen vaak helemaal op vrijwilligers en worden festivals en evenementen georganiseerd door vrijwilligers. Vergeet daarnaast ook niet alle mensen die zich inzetten voor buurtcentra, koffieochtenden, speeltuinen en nog veel meer.

Wethouder Mary van Gent: ‘Een maatschappij zonder vrijwilligers is inmiddels ondenkbaar geworden: zij zijn het cement in onze samenleving. Als morgen alle vrijwilligers zouden stoppen dan zou 80 procent van de clubs, verenigingen en initiatieven omvallen. We mogen echt dankbaar zijn voor al het werk en alle tijd die deze mensen er in stoppen. Daarom zijn deze drie nominaties dik verdiend en ik roep iedereen op te stemmen op één van deze drie prachtige initiatieven uit Hollands Kroon.

’De Nationale vrijwilligersprijs eert die inzet en gaat naar het ‘best lokale vrijwilligersinitiatief’ van Nederland. Een jury selecteert de 12 allerbeste lokale initiatieven. Uiteindelijk bepaalt de jury welk van deze 12 initiatieven de Nationale vrijwilligersprijs in ontvangst mag nemen. Daarnaast wordt er een publieksprijs uitgereikt. Van 18 februari t/m 22 maart kan gestemd worden op initiatieven waar mensen enthousiast over zijn. Stemmen kan via de website van de Nationale vrijwilligersprijs.

Nominaties Hollands Kroon
De drie genomineerde initiatieven uit Hollands Kroon hebben allen een eigen identiteit:
- De Koeteltuin & The Movement is een speel- en beweegtuin die gerealiseerd is door de inwoners van Middenmeer. Drie dames uit Middenmeer hebben hiervoor geld ingezameld door middel van crowdfunding, Facebookacties, deur aan deur verkopen, door het organiseren van een feestavond voor jeugd, het aanschrijven van fondsen en het benaderen van ondernemers uit de omgeving.
- De Educatieve tuin Peacock is een stuk snippergrond dat is ingericht als educatieve tuin. Het doel van de educatieve tuin is het verspreiden en delen van kennis en ervaring. Met veel plezier worden er diverse cursussen en workshops gegeven aan bijvoorbeeld kinderen.
- Herdenkingspalen Hollands Kroon tot slot verzamelt verhalen over alle vliegtuigcrashes gedurende de Tweede Wereldoorlog op het grondgebied van Hollands Kroon. Op elke crashlocatie komt een herdenkingspaal.