ANNA PAULOWNA -De voorzitter van het centraal stembureau heeft de nieuwe gemeenteraad van Hollands Kroon bekend gemaakt. Dit deed zij maandagochtend tijdens de officiële bekendmaking van de verkiezingsuitslag.


Woensdag 16 maart was de officiële dag van de gemeenteraadsverkiezing. Maandag 14 maart en dinsdag 15 maart kon er ook al gestemd worden. Tijdens deze 3 dagen hebben 18.059 inwoners hun stem uitgebracht. Dit is een opkomstpercentage van 45,9%, dat is 4,7% minder dan in 2018.

Wie zit er in de raad?

De komende 4 jaar ziet de gemeenteraad er per partij zo uit: Alexander Bügel, Henk-Jan Wittink, Lars Ruiter, Jeffrey Leever, Lia de Vries, Pieter de Jong, Cees Meeldijk en Erwin Slootweg voor Onafhankelijk Hollands Kroon. Het CDA: Jan-Willem van der Klugt, Reginald Visser, Matthé van Lierop, Patty Laan-Olij en Jan Dijkshoorn. De VVD: Wim Groot, Petra Borst, Rick Boersen en Enno Bijlstra. De Senioren Hollands Kroon: Jip Pankras, Kitty Pronk Heisen, Pim de Herder en Arnold Philipsen. GroenLinks: Lilian Peters en Patrick Kool. De Partij van de Arbeid: Sylvia Buczynski en Paul Medema. LADA&ANDERS!: Henk van Gameren en Dorien Sijbenga. En D66: Maarten Versluis en Sonja Mulderij.

Zetelverdeling

De gemeenteraad in Hollands Kroon bestaat uit 29 raadsleden, er zijn dus 29 zetels te verdelen over de partijen. Onafhankelijk Hollands Kroon is met 8 zetels de grootste partij voor de komende 4 jaar. Daarna volgen het CDA met 5 zetels, VVD 4 zetels, SHK 4 zetels, GroenLinks 2 zetels, Partij van de Arbeid 2 zetels, LADA&Anders! 2 zetels en D66 ook 2 zetels.

Afscheid oude raad en start van de nieuwe raad

Op 29 maart is de laatste raadsvergadering van de gemeenteraad van 2018-2022. Op 30 maart staat de raadsvergadering in het teken van de benoemingen van de nieuwe raadsleden. Deze vergaderingen zijn allebei te volgen via https://channel.royalcast.com/hollandskroon/#!/upcoming.