DEN OEVER - Op vrijdag 1 september vierde men de onthulling van ‘Barry’ tijdens de Flora- en visserijdagen. Het houten beeld werd vorig jaar opgevist van de bodem van de Waddenzee. Het 17e eeuwse scheepsornament is onthuld door directeur Piet Grootenboer van DELTA Netwerk en Wethouder Lilian Peters. Een grote groep aanwezigen kon het beeld voor eerst in de ogen kijken.


Feestelijk thuiskomen

"Wat bijzonder om hier te zijn, met de oude Barry als ons stralende middelpunt. Hoe vaak maak je zoiets mee? Eens in de 400 jaar?" aldus wethouder Lilian Peters (monumenten en archeologie). Zij benadrukte het belang van het behouden van historisch erfgoed. En hoe belangrijk het is om verhalen uit het verleden, te vertellen aan de lokale bevolking en aan bezoekers van verder weg.

Onderzoek

Barry, ooit een trotse figuur op het dek van een schip uit de 17e eeuw, werd op 1 augustus 2022 opgevist door de bemanning van de Wieringer garnalenkotter WR22. De ontdekking van Barry trok de aandacht van de media vanuit het hele land en werd een nationaal gespreksonderwerp.

Het afgelopen jaar werd Barry bestudeerd en voorbereid door conservatoren op zijn nieuwe leven op het land. Het onderzoek onthulde dat Barry ongeveer 400 jaar oud is en oorspronkelijk was beschilderd in felle kleuren om indruk te maken als krijger. Hij heeft enkele veranderingen ondergaan sinds zijn ontdekking: hij is 500 kilo lichter en een beetje gekrompen. Daarom is hij nu klaar om hopelijk voor vele jaren tentoongesteld te worden.

Vitrine

De Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW) heeft een tijdelijke vitrine voor Barry gemaakt. Maar voor het behoud van Barry op lange termijn is het nodig dat de temperatuur en luchtvochtigheid worden gecontroleerd. Daarom krijgt Barry in de toekomst een vaste vitrine in de Havenboet. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij DELTA Netwerk. Dit bedrijf legt in de gemeente kabels voor glasvezel, en op deze manier willen zij iets terugdoen voor de inwoners van Hollands Kroon.