ANNA PAULOWNA - Afgelopen donderdagmiddag 19 november zijn de contracten getekend voor de realisatie van 30 sociale huurwoningen op de plek van de voormalige basisschool De Meerpaal in Anna Paulowna. De handtekeningen werden officieel gezet door Ben Broxterman, directeur van Woningstichting Anna Paulowna, en Theo Groot, wethouder van gemeente Hollands Kroon. Door deze ondertekening is nu vastgelegd dat Woningstichting Anna Paulowna het pand en de omliggende grond van de gemeente mag kopen en dat de gemeente mee gaat werken om hier twee gebouwen mogelijk te maken. Dat betekent dat de voormalige school straks gesloopt gaat worden. Uiteindelijk komen hier 30 sociale huurwoningen die verdeeld zijn over twee kleinschalige appartementengebouwen. Hiermee is Anna Paulowna straks 30 nieuwe energiezuinige appartementen rijker.

Leegstaand pand
De school De Meerpaal is in 2017 van de Sportlaan 34 naar MFA de Ontmoeting verhuisd en sindsdien staat het pand aan de Sportlaan leeg. In eerste instantie zijn verschillende initiatieven onderzocht die allemaal niet haalbaar bleken. Omdat er in Anna Paulowna een tekort is aan sociale huurwoningen, heeft de gemeente de locatie vervolgens bij de corporaties neergelegd. De vraag werd gesteld of zij interesse hadden om op deze plek sociale huurwoningen in het bestaande pand te realiseren, waarna de gemeente er uit kwam met Woningstichting Anna Paulowna. Wel bleek de verbouwing van de school te duur waardoor er uiteindelijk een nieuw plan werd bedacht op deze mooie plek aan de rand van het park.

Invulling plan
Het huidige gebouw ligt in een groene en open omgeving aan de rand van het park. De openheid van deze plek vonden de Woningstichting Anna Paulowna en de gemeente Hollands Kroon erg belangrijk en om dit te behouden is besloten om twee kleinschalige appartementengebouwen te realiseren. Elk gebouw telt 15 nieuwe energiezuinige appartementen van ruim 80 vierkante meter groot. Elk appartement krijgt een eigen buitenruimte (terras of balkon), beschikt over twee slaapkamers, en krijgt een eigen berging op de begane grond. De Woningstichting Anna Paulowna gaat zich inspannen om de mozaïeken op de voormalige school een plekje in de nieuwe ontwikkeling te geven. Daarnaast gaat ze dit jaar de bestemmingsplanprocedure nog opstarten en de verwachting is om in de tweede helft van 2021 te kunnen starten met de bouw.

Meerdere nieuwbouwlocaties
De contracten zijn op de locatie van de voormalige Meerpaal als gevolg van de Coronamaatregelen op ruime afstand van elkaar getekend. Normaal volgt dan een stevige handdruk om elkaar te feliciteren en dit op een foto te vereeuwigen, maar dat is in deze tijd niet mogelijk. Vandaar dat dit op een alternatieve manier toch is vastgelegd. Wethouder Theo Groot over deze mijlpaal: “Het is voor Anna Paulowna prachtig dat er weer heel wat nieuwe sociale huurwoningen bij gaan komen. Hier is vraag naar en het is mooi dat we daar als gemeente aan bij kunnen dragen, door onze grond hiervoor beschikbaar te stellen”. De Woningcorporatie gaat overigens op meer locaties sociale huurwoningen realiseren. Theo Groot gaat verder: “Op deze locatie gaat het om grond die van de gemeente is, maar de Woningstichting gaat in Anna Paulowna ook nieuwe appartementen realiseren op de plek van het oude postkantoor en aan de Molenvaart. In totaal komen er straks 66 nieuwe sociale appartementen bij. Dat zijn mooie aantallen en hard nodig. Ik ben dan ook erg blij met deze ontwikkelingen”. De appartementen aan de Sportlaan worden over ruim twee jaar opgeleverd.