ANNA PAULOWNA - Met de inval van Rusland in Oekraïne worden vele mensenlevens geraakt. Zo ook van mensen die in Hollands Kroon wonen.

Burgemeester Rian van Dam: “In onze gemeente werken veel arbeidsmigranten. Wij hebben zicht op ongeveer 125 mensen die uit Oekraïne komen en in Hollands Kroon werken. Onze gedachten gaan uit naar hen, en naar hun families die op de vlucht zijn of nog in Oekraïne verblijven.” Wethouder Theo Meskers: “Via de werkgevers zijn we gevraagd mee te denken in het bieden van hulp aan deze mensen. Dat doen we uiteraard. We spannen ons in om een accommodatie te faciliteren zodat deze werknemers met hun gezinnen herenigd kunnen worden”.

Europa maakt zich op voor een grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne

Buurlanden als Polen, Moldavië, Slowakije en Roemenië vangen al tienduizenden mensen uit Oekraïne op. Het kabinet en het COA zijn aan het kijken waar vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen als zij zich in Nederland melden en om huisvesting vragen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal voorlopig geen besluiten nemen over asielaanvragen van Oekraïners. Hierdoor lopen zij niet het risico dat zij na een negatief besluit moeten terugkeren naar hun land, stelt de IND in een persbericht. Oekraïners zijn Europeanen, zij kunnen met een biometrisch paspoort sinds 2017 zonder visum vrij reizen naar de Europese Unie (bron: COA.nl).