NIEUWE NIEDORP - Tijdens de eerste dagen van de bergingsoperatie van de Wellington bommenwerper in Nieuwe Niedorp zijn enkele summiere botfragmenten aangetroffen en kleine delen van vliegerkleding, zoals een stuk van een trui en de zool van een laars. De vondsten worden voor nader onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg.

Eind mei is Defensie, samen met een civieltechnische aannemer, gestart met het bergen van de Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp. Omdat de kans groot werd geacht dat er stoffelijke resten van een of meerdere bemanningsleden tijdens de berging teruggevonden zouden worden, is deze berging in het kader van het Nationaal bergingsprogramma uitgevoerd.

Slechts een overlevende
De Vickers Wellington bommenwerper van het 311 (Czech) squadron van de Royal Air Force werd tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten door een Duitse nachtjager. Slechts een van de bemanningsleden overleefde de crash. Van de andere vijf bemanningsleden was niets teruggevonden. De Tsjechische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Zekerstellen stoffelijke resten
De berging duurt nog een aantal weken. Daarna worden de wrakdelen voor onderzoek vervoerd naar vliegbasis Woensdrecht.

Meer informatie over deze berging vindt u op www.hollandskroon.nl/bergingvliegtuigwrakniedorp.