ANNA-PAULOWNA - Vrijdag 25 maart kwamen ruim 70 bewoners samen in dorpshuis De Oude School in Wieringerwaard. De bewonersavond stond in het teken van samen energie besparen, samen leren en samen doen. Bewoners en wethouder Theo Meskers ondertekenden een manifest om de verduurzaming in onze gemeente te versnellen. De avond was de aftrap van een reeks Duurzaamheidscafés. Komende maanden komt u de cafés in verschillende kernen tegen.

Samen energie besparen

Een groep betrokken bewoners, de zogenaamde Samendoeners, organiseerde de bewonersavond samen met de gemeente. Een avond door én voor inwoners uit Hollands Kroon.

“Als trouwe bezoekers vormen we een klankbord voor de gemeente”, vertelt Martin van der Hout. “We kregen het idee om verduurzaming in de gemeente te gaan versnellen en daarvoor een overeenkomst op te stellen. Dat is een manifest geworden van een A4’tje met algemene uitgangspunten. Bijvoorbeeld dat we projecten oppakken die passen in het gemeentebeleid én die een hoge slagingskans of groot resultaat hebben. Dat iedereen, bewoners en bedrijven, kan meedoen. En dat de gemeente waar mogelijk ondersteunt, ook met geld, en belemmeringen wegneemt.”

Dit manifest is op 25 maart ondertekend door de Samendoeners en wethouder Duurzaamheid Theo Meskers.

Van gesprek naar actie

Naast het officiele moment was er ook volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Over hoe we kunnen verduurzamen, de hoge gasprijzen, slimme ideeën en mooie voorbeelden. Deze avond was een goed voorproefje van wat komen gaat.

De Samendoeners toeren door heel Hollands Kroon met Duurzaamheidscafés. Tot de zomer worden er vijf cafés georganiseerd in verschillende kernen. Gezellige bijeenkomsten waar u in gesprek kunt met verschillende experts. Experts onder meer op het gebied van installaties, bouwen en financiën. Én met elkaar natuurlijk. Houd deze website duurzaam.hollandskroon.nl/duurzaam/samendoeners in de gaten voor Duurzaamheidscafés bij u in de buurt.